Prezident Medvedev podpísal nové volebné zákony

02.05.2012 Celý región

Moskva 2. mája (TASR) - Odchádzajúci ruský prezident Dmitrij Medvedev podpísal nový zákon, ktorý opätovne zavádza priamu voľbu gubernátorov. Podpísal taktiež legislatívu, ktorá ruší povinnosť politických strán zbierať podpisy pre účasť v parlamentných voľbách a výrazne znižuje množstvo podpisov pre prezidentskú kandidatúru. Medvedev o tom dnes informoval predstaviteľov poslaneckých klubov v Štátnej dume.

Obnovenie priamych volieb hláv ruských regiónov je považované za ústupok mimoparlamentnej opozícii po rozsiahlych protestoch proti novozvolenému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

"Počet podpisov pre kandidatúru v prezidentských voľbách sa radikálne znížil, čo urobí politický život zaujímavejším," povedal Medvedev podľa agentúry RIA Novosti.

Minimálny počet podpisov pre prezidentského kandidáta, ktorého nominuje mimoparlamentná strana, sa znížil z dvoch miliónov na 100.000. Nezávislý kandidát musí po novom predložiť 300.000 podpisov namiesto dvoch miliónov.

Medvedev ďalej povedal, že ak sa stane predsedom vlády, bude pokračovať v "komunikácii" s politickými stranami na rôznych úrovniach.

"Budem pripravený na stretnutia na rôznych úrovniach a pri rôznych príležitostiach," konštatoval.
 

Vyberte región